Blog

Τα πάντα για τα σκεύη από ξύλο ελιάς!

Ξέραμε ότι το ξύλο είναι ένα φυσικό υλικό που ζεσταίνει και ομορφαίνει την ατμόσφαιρα όπου υπάρχει στο σπίτι. Είτε είναι ένα ξύλινο πάτωμα (παρκέ), είτε ένα ξύλινος πάγκος, ένα μοναστηριακό τραπέζι, μία ρουστικ βιβλιοθήκη εντυπωσιάζει με την φυσικότητά του. Τα ψεγάδια του, οι ρόζοι, τα νερά, τα ανοίγματα του χρόνου, οι διάφορες αποχρώσεις του προσφέρουν ένα διαχρονικό τρόπο διακόσμησης ενός σπιτιού.

Το ξύλο πάντα ήταν ένα υλικό από το οποίο ο άνθρωπος έφτιαχνε επιπλα αλλά και εργαλεία και σκεύη. Και ενώ εχουμε απομακρυνθεί από αυτό ως προς τα κουζινικά μας εντυπωσιαζόμενοι από τα νέα υλικά όπως το αλουμίνιο και το πλαστικό, ή ακόμα και η πορσελάνη, καθώς γινόμαστε όλο και πιο ευαισθητοποιημένοι για την προστασία τους περιβάλλοντος αλλά και πιο ενήμεροι σχετικά με την υγιεινή όσων χρησιμοποιούμε, η τάση για επιστροφή στα παραδοσιάκα φυσικά υλικά αυξάνεται.

Τι είναι το ξύλο ελιάς; Πώς να αναγνωρίσετε το ξύλο ελιάς;

Το ξύλο που προέρχεται από το δέντρο της ελιάς είναι επίσης διάσημο, καθώς οι ελιές και το ελαιόλαδο κατέχουν μια φημισμένη θέση όσον αφορά την υγιεινή διατροφή. Το ξύλο ελιάς είναι ένα κρεμ έως χρυσαφένιο ξύλο που λαμβάνεται από ελαιόδεντρα (Olea europaea) με λείους, διασυνδεδεμένους ή μεγάλους κόκκους με σχέδια, λεπτή ομοιόμορφη υφή, φυσική λάμψη. Είναι εγγενές στη Νότια Ευρώπη, την Ανατολική Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Είναι ένα από τα πιο σκληρά ξύλα, διάσημο για την κατασκευή σκευών υψηλής ποιότητας, θρησκευτικών γραφών, μικρών επίπλων ή απλώς φυλάσσεται ως κενά για διακόσμηση.

Τι είναι μοναδικό για το ξύλο ελιάς (Ιδιότητες ξύλου ελιάς);

Είναι ένα βιώσιμο δέντρο – αντί να κόβονται αιωνόβια δέντρα, κλαδεύονται μόνο κλαδιά χρησιμοποιώντας α κυκλικό πριόνι χειρός. Είναι ένα ξύλο που στεγνώνει δύσκολα και συχνά παραμορφώνεται αν δεν στεγνώσει με αργή μέθοδο ξήρανσης όπως ξήρανση σε κλίβανο.
Έχει φρουτώδες άρωμα όταν ψιλοκόβεται και δουλεύεται. Το χρώμα αλλάζει από κιτρινωπό-καφέ σε σκούρο καφέ καθώς το δέντρο γερνάει. Τα κούτσουρα ή τα ξύλα της ελιάς δεν είναι πολύ μεγάλα καθώς το μέσο ύψος της ελιάς είναι 20-30 πόδια. Η ελιά μπορεί να αναπτυχθεί από πρέμνα όπως και τα φυτά της κρεπ μυρτιάς. Επειδή οι μίσχοι δεν είναι εντελώς στρογγυλοί, το σχέδιο κόκκων περιστρέφεται κυρίως. Όσον αφορά την αντοχή του, κατατάσσεται σε σκληρά και δυνατά ξύλα, αν και είναι λιγότερο ανθεκτικό από το ισχυρό ξύλο ακακίας.

Τύποι Ξύλων Ελιάς

Μπορούμε βασικά να χωρίσουμε τα ελαιόδεντρα σε δύο τύπους. Αυτά που αναπτύσσονται στη Μεσόγειο ονομάζονται Olea Europaea και αυτά που φύονται στην Ανατολική Αφρική είναι γνωστά ως Olea Capensis.

Το τεστ σκληρότητας Janka βαθμολογεί το ξύλο ελιάς με βαθμολογία 2700 lbf (12,010 N) – μια δοκιμή για τη μέτρηση της αντοχής ενός δείγματος ξύλου στο σπείρωμα και στην τριβή.

(Μια βαθμολογία σκληρότητας Janka 1000 ή μεγαλύτερη θεωρείται αποδεκτή για κάθε ξύλο που θα χρησιμοποιηθεί σε σκληρές τοποθεσίες όπως το δάπεδο.)

Ας δούμε λοιπόν 7 λόγους για τους όποιους προτιμάμε τα ξύλινα σκεύη στην κουζίνας μας, έναντι οποιουδήποτε άλλου υλικού. Το ξύλο είναι:

  1. H πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιλογή:

Είναι ένα ανακυκλώσιμο, οργανικό, βιοδασπώμενο, οικολογικό υλικό που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Προφανώς, επειδή το ίδιο το ξύλο προέρχεται από τη φύση και δεν περιέχει καθόλου τοξικές ουσίες.

  1. Aποδεδειγμένα η πιο υγιεινή επιλογή επειδή:

• Δεν αντιδρά με τα οξέα των τροφών: Τα ξύλινα επιτραπέζια σκεύη δεν αντιδρούν με τις όξινες ουσίες των τροφίμων. Ένα χαμηλής ποιότητας ανοξείδωτο ατσάλι ή ανοξείδωτο κουτάλι συνήθως αφήνει τη γεύση που μοιάζει με σίδηρο στη γλώσσα αλλάζοντας τη γεύση του φαγητού όταν χρησιμοποιείται για να μαζέψει τρόφιμα με υψηλά οξέα, π.χ. χυμό λεμονιού ή σάλτσα ντομάτας. Η μη αντιδραστική του φύση είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο το μέσο κουτάλι μελιού χρησιμοποιεί ξύλο. Αυτό συμβαίνει επειδή διατηρείται η ποιότητα του μελιού όταν χρησιμοποιείται ή αποθηκεύεται.

• Είναι ανοξείδωτο και μη διαβρωτικό: Σε αντίθεση με τον σίδηρο, το ξύλο δεν σκουριάζει ούτε διαβρώνεται όταν εκτίθεται σε οξύ. Τα πλαστικά μαγειρικά σκεύη είναι στην πραγματικότητα αντιδιαβρωτικά και μη διαβρωτικά, αλλά δεν έχουν αντοχή στη θερμότητα. Οι πλαστικές χημικές ουσίες είναι πολύ εύκολο να διαβρωθούν από την θερμότητα και να καταναλωθούν μέσω της τροφής.

• Είναι αντιβακτηριδιακό: Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το ξύλο έχει τη φυσική ικανότητα να σκοτώνει μικρόβια και βακτήρια. Τα βακτήρια φαίνεται να αναπτύσσονται ταχύτερα στα μαχαιροπίρουνα και τα μαγειρικά σκεύη από πλαστικό και σίδηρο σε σύγκριση με αυτά του ξύλου. Το ξύλο δείχνει την ικανότητα να σταματάει την ανάπτυξη βακτηρίων που εφαρμόζονται στην επιφάνειά του. Τόσο οι νέες όσο και οι χρησιμοποιημένες ξύλινες σανίδες κοπής διατηρούν αυτήν την ικανότητα εξίσου καλά, σε αντίθεση με το πλαστικό που όταν χαραχθεί από την χρήση μαχαιριού δεν καθαρίζεται επαρκώς η τραχειά του επιφάνεια.

  1. Kακός αγωγός της θερμότητας:

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, δεν καίγονται τα χέρια σου όταν πιάνεις μία κουτάλα, ένα μπολ, ένα πλατω σερβιρισματος, ένα πιάτο όταν αυτό έχει έρθει σε επαφή με ζεστό φαγητό. Αυτό το κάνει ασφαλέστερο και για τα παιδιά. Δεύτερον, το φαγητό διατηρείται περισσότερη ώρα ζεστό αφού δεν επηρεάζεται από την θερμοκρασία του ξύλου, όπως όταν σερβίρεται σε ένα πορσελάνινο πιάτο που είναι κρύο, ή όταν ανακατεύεται με μία κρύα σιδερένια κουτάλα.

• Η μπύρα διατηρείται κρύα γιατί το ξύλο δεν επηρεάζεται από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Το χέρι λοιπόν δεν παγώνει αλλά και ούτε πιάνεται σηκώνοντας ένα κιλό κάθε φορά που σηκώνει το ποτήρι αφού είναι αρκετά ελαφρύτερο από ένα γυάλινο ποτήρι.

  1. Mαλακό και ευγενικό υλικό με τις επιφάνειες:

Το μαγείρεμα με σίδερο συχνά αφήνει γρατσουνιές στην επιφάνεια του τηγανιού. Η «πληγή» στο δοχείο μαγειρέματος δεν πρέπει να υποτιμάται επειδή η χημική μόλυνση του Teflon ή του σιδήρου θα επηρεάσει τα αποτελέσματα του μαγειρέματος τα οποία, εάν καταναλώνονται είναι επιβλαβή για το ανθρώπινο σώμα. Οι ξύλινες σπάτουλες δεν αφήνουν γρατσουνιές στις κατσαρόλες. Έτσι λοιπόν έχουμε δύο οφέλη: Πρώτον, δεν καταστρέφουμε τα μαγειρικά σκεύη και άρα δεν ξοδεύουμε χρήματα για την αντικατάστασή τους και δεύτερον, δεν επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με την διαρροή επιβλαβών ουσιών από το ατσάλι ή το σίδερο στο φαγητό μας.

  1. Ανθεκτικό:

Η σωστή φροντίδα θα κάνει τα σκεύη μαγειρικής και σίτισης από ξύλο να διαρκούν. Τα σκεύη από ξύλο είναι γενικά πολύ ανθεκτικά, ελαστικά και μπορούν να αναδεύσουν ένα πολύ όξινο υγρό. Τα ξύλινα μαγειρικά σκεύη τα περιποιούμαστε με ειδικό κερί και λάδι και τα διατηρούμε για μία ζωή. Προβλήματα καύσης ή καμένης επιφάνειας καύσης ξύλου μπορούν επίσης να επιλυθούν εύκολα με τρίψιμο από χαρτί άμμου. Καθαρίζουν βαθειά με λεμόνι και αλάτι.

  1. Άνετο στην χρήση:

Η άνεση στο μαγείρεμα είναι ένας από τους παράγοντες που παράγουν ποιοτική κουζίνα. Η λαβή στα ξύλινα μαχαιροπήρουνα και το μαγείρεμα είναι πολύ βολική λόγω του στρογγυλού σχήματος σε όλες τις πλευρές. Οι δραστηριότητες μαγειρέματος που απαιτούν να ανακατεύετε για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι λιγότερο κουραστικές εάν χρησιμοποιείτε ένα ξύλινο εργαλείο που είναι άνετο και ελαφρύ όταν το κρατάτε. Eπίσης, είναι αθόρυβο και δεν προκαλεί τους εκνευριστικούς ήχους που κάνουν τα πιάτα μεταξύ τους ή τα ατσάλινα εργαλεία όταν χτυπάνε σε ατσάλινα σκεύη. Όταν πρόκειται για πιάτα, μπολ, πλατώ σερβιρίσματος δεν ανησυχούμε για το πώς θα τα ακουμπήσουμε στο τραπέζι γιατί δεν κινδυνεύουν να σπάσουν. Είναι πιο ελαφριά και έτσι λιγότερο κουραστικά στην χρήση αλλά και πιο ασφαλή για να χρησιμοποιηθούν από τα παιδιά.

7. Αισθητικά ανώτερο όλων:

Η δημιουργικότητα και τα κομψά σχέδια των ξύλινων μαγειρικών σκευών προσφέρουν μια όμορφη και κομψή εμφάνιση. Δεν είναι τυχαίο που τα ξύλινα κουζινικά σκεύη εκτίθενται σε διακοσμήσεις κουζίνας. Δίνουν χρώμα, ζεστασιά, ενδιαφέρον, και φινέτσα όπου χρησιμοποιηθούν. Πέρα από χρηστικά, είναι διακοσμητικά στοιχεία που ικανοποιούν τις αισθήσεις. Τα μαγειρικά σκεύη από ξύλο είναι μία εξαιρετική επιλογή για δώρο αφού είναι διαχρονικά, ανθεκτικά, χρηστικά και αισθητικά αξεπέραστα. Η κουζίνα στην οποία εκτίθενται ξύλα κοπής, ξύλινες κουτάλες και πιάτα είναι μία κουζίνα διακοσμημένη.

H OLEA WOOD ART από το e-shop του zaxaris-energy στο σπίτι σας!!!

Η OLEA κατασκευάζει έπιπλα και μαγειρικά/ διακοσμητικά σκεύη υψηλής ποιότητας! Το zaxaris-energy φιλοξενεί ολόκληρη την συλλογή της Olea με μεγάλες εκπτώσεις! Μπορείτε να βρείτε χρηστικά δώρα για τους φίλους σας και για την κουζίνα σας!

Μαγειρικά εργαλεία

Επιφάνειες κοπής και σερβιρίσματος

Διακοσμητικά είδη

Συμβουλές για τη φροντίδα των αξεσουάρ από ξύλο ελιάς

  • Πλύνετε με ζεστό νερό και στεγνώστε με ένα πανί που δεν αφήνει χνούδι.
  • Μετά το πλύσιμο, εφαρμόστε οποιοδήποτε φυτικό έλαιο (π.χ. λάδι σόγιας) σε ένα λεπτό στρώμα και αφήστε το να στεγνώσει. Επαναλάβετε αυτό άλλη μια φορά. (Κάντε το μια φορά το μήνα)
  • Μην βάζετε ποτέ τα σκεύη από ελαιόδεντρο στο πλυντήριο πιάτων.
  • Αποφύγετε το παρατεταμένο μούλιασμα στο νερό γιατί αυτό θα αποδυναμώσει το ξύλο, προκαλώντας σάπισμα ή θραύση.